Toz Toplama Sistemleri; endüstriyel tesislerde ( demir-çelik, ilaç, plastik, ambalaj, metal, seramik tesisleri, lastik tesisleri, kağıt imalatları, çimento ve gıda) işlenen malzemelerden çıkan toz, buhar ve yağın bir ünitede biriktirilmesidir. Üretim sırasında oluşacak tozun cinsine, kütlesine, yoğunluğuna göre filtre seçimi yapmakta fayda bulunmaktadır. Bu nedenle konu hakkındaki fizibilitenin iyi yapılması hangi çeşit filtre takılmasına karar verilmesi için gereklidir. En iyi filtre, verimliliğini uzun zaman devam ettirip az bakım gerektiren filtrelerdir. Filtre temizliği sonrası çıkan havanın dışarı (atmosfer) verilmesine emisyon, iç ortama verilmesine imisyon denmektedir. Toz toplama sisteminin güvenirliği, emisyon ve imisyon ölçümlerinin bağımsız kuruluşlar tarafından yapılıp yapılmadığıyla ölçülür.
Toz toplama çeşitleri; shaker toz toplama sistemleri, siklon toz toplama sistemleri, kartuş toz toplama sistemleri, torbalı toz toplama sistemleri olarak sıralayabiliriz.
Toz toplama sistemlerinin kullanım alanları geniş bir yelpazeye sahiptir. Plastik, kimyasal ve ilaç endüstrisi, buhar, metal, medikal, optik, matbaa, endüstriyel makineler, kaynak robotları, cam ve seramik ürünler, tekstil, çeşitli teknolojiler ve geri dönüşüm toz toplama sistemlerinin kullanım alanlarının bazılarıdır.
Üretim yapılan ortamda ortaya çıkan kirliliğin miktarı ve çeşidine göre uygun toz toplama sistemi seçilmelidir. Tercih edilen toz toplama sistemi kullanımında aşağıdaki kurallara uyulmalıdır.
Ayrıca toz toplama sistemlerinde tercih edilen filtrelerin temizlenip tekrar kullanılabilir olması ekonomik açıdan da önemlidir. En büyük kullanım alanının filtreler olduğu toz toplama sistemlerinin ömrü, toz toplama kapasitesinin yüksekliği ile doğru orantılıdır. Bu nedenle filtre seçiminin doğru yapılması önemlidir.