Toz toplama, devamlı bir şekilde talaş dumanlı biçimde üretimler yapan makinelerin çıkan tozu ve talaşı içerisinde çeken sistemlerdir. Endüstri alanında çok sık bir biçimde kullanılmakta olan bu sistemler, insan sağlığını koruma konusunda yardımcı görev görmektedir. Özellikle bu ortamlarda çalışmak durumunda olan işçiler düşünüldüğünde, sağlıklarının olumsuz anlamda etkilendiği söylenebilir. Fakat toz toplama sistemleri, bu oluşuma engel olarak, işçilerin temiz hava solmalarını ve sağlıklı kalabilmeleri için temiz bir hava ortamı oluşturur.
Ancak bu sistem kullanılırken birkaç detaya mutlaka dikkat edilmelidir. İşte toz toplama sistemleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken o durumlar.
Toz Toplama Sistemleri Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Endüstriyel ortamlarda tercih edilen toz emme sistemlerinin farklı çeşitleri bulunur. Bu farklılıklar, çalışılan ortamda ortaya çıkan kirliliğin miktarı ve çeşidine göre değişim gösterir. Çalışılan ortama göre makine tercihi yapıldıktan sonra, mutlaka bu kurallara uyulmalıdır;
- Makine çalışır durumdayken işçiler veya orada bulunan kişiler mutlaka maske takmalı.
- Bakım işlemleri yapılırken, toz toplama sistemlerinin elektrik sistemi kesilmelidir. Yani elektrikle herhangi bir bağlantısı olmamalıdır.
- Periyodik biçimde bakımları mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır. Bakımı profesyonel olan kişilerce yapıldıktan sonra, makinenin eksik bir parçası varken çalıştırılmamalıdır.
- Makinede arıza söz konusu olduğunda parça değişikliği gerekiyorsa bunu mutlaka bir kişi yapmalıdır. Böyle olmaması halinde iş kazası olması olası bir durumdur.
Toz Toplama Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Toz toplama sistemlerinin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunur. Bu alanlarda tercih edilecek olan sistemler birbirlerinden farklı olabilir. Bu nedenle sistem tercih edilmeden önce mutlaka uzman kişilere danışılmalıdır. İşte toz toplama sistemlerinin kullanıldığı alanlar;
- Metal endüstride kullanılır.
- Kimyasal, plastik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır.
- Yağ buharları.
- Matbaa alanlarında.
- Kesme ve kaynak robotların kullanıldığı alanlarda tercih edilir.
- Cam, taş, toprak ve seramik üretim alanları.
- Çevre teknolojisinin kullanıldığı geri dönüşüm merkezlerinde bu sistem tercih edilebilir.
- Deri ve tekstil sektöründe toz toplama sistemleri tercih edilmektedir.